Livecast: Di Ki Manera? (Hoe?) - Het doorgeven van verzetsmuziek over de slavernijperiode van Suriname en Curaçao

Date: 23-06-2023

Location: Pakhuis de Zwijger

In deze livecast aandacht voor verzetsmuziek uit de slavernij-periode van Suriname en Curaçao. Om de bijdrage aan ons cultureel erfgoed eer aan te doen, maar ook om deze muziek als inspiratiebron te zien voor cultureel verzet in deze tijd. Wat lieten Inheemse en Afrikaanse slaafgemaakten ons na? En hoe kunnen hun muzikale getuigenissen worden behouden én doorgegeven aan een volgende generatie?

We gaan in gesprek met panelleleden, allen uit de muzieksector, en actief bezig met liederen of composities met een oorsprong in de slavernijperiode. Samen met hen belichten, we de geschiedenis van o.a. Tambú, Sambura, verborgen en gecodeerde teksten, specifieke ritmes en kenmerkende instrumenten. We staan stil bij de koloniale culturele onderdrukking en de strijd hiertegen voor behoud van de eigen cultuur en muziek. Daarnaast komen de activiteiten van de panelleden om de muzikale verwoording van protest en verzet in de slavernijperiode meer in de spotlight te zetten aan bod.

Dit programma zal bestaan uit een paneldiscussie en audiovisuele fragmenten, afgewisseld met muzikale performances van de panelleden.

Line-up:

– Vernon Chatlein

– Nadia Tilon

– Sharda Balgobind

– Dwight Fransman

Back To Top