Shell and the Art of Protest: Curaçao & Suriname

Date: 26-10-2022 at 20:00

Location: Tolhuistuin

‘Shell en de kunst van verzet’ is een drietal programma’s waarin wordt gereflecteerd over de rol van Shell in Indonesië, Nigeria, Suriname en Curaçao. We staan stil bij het koloniale verleden, het neo-koloniale heden, en het brede thema van klimaatrechtvaardigheid. In dit programma kijken we met artiesten en activisten naar Suriname en Curaçao.
 
✊🏽 ‘Mijn maag draait zich om bij jouw naam’ begint het gedicht van Enrique Muller waarin hij het heeft over de naam van het bedrijf Shell. In dit programma met poëzie, muziek en reflectie kijken we naar de impact op de gezondheid in Curaçao en de dreiging van vervuiling sinds er in 2021 olie is gevonden aan de kust van Suriname.
 
Er is spoken word van Mallika Sille en Gilberto Morishaw uit Curaçao. Nilda Tilon neemt je mee in de Surinaamse protestliederen. Natuurbeschermer Erlan Sleur geeft ons een inzicht in de dreiging van Shell in Suriname.
 
Dit programma nodigt het publiek uit mee te voelen met de nog steeds niet gerealiseerde rechtvaardigheid van gezondheid én een beeld te krijgen van wat er nodig is voor de koloniale klimaatrechtvaardigheid. Ga jij het gesprek aan?
 
✊🏽 Over de sprekers/artiesten:
Mallika Sille, organizer van het Black Lives Matter protest en oprichter van het Groningen Feminist Network, maakt audiovisueel spoken word over haar eiland. Zij laat zien wat er nodig is om de gapende wond die koloniaal Royal Dutch Shell heeft achtergelaten te helen.
 
Gilberto Morishaw is Creative, Activist en Futurist en werkzaam op het kruispunt van duurzaamheid, rechtvaardigheid, politiek en verandering. Gilberto zal middels poëzie reflecteren op de rijke geschiedenis van protest in Curaçao en 30 di Mayo.

Nadia Tilon is een Surinaamse activiste, theatermaakster, journaliste en sociaal pedagoge. Zij zal met ons protestliederen delen uit de Surinaamse gemeenschap.
Erlan Sleur is milieuactivist in hart en nieren woonachtig in Suriname. Met een zijn ervaring als bosbeschermer praat hij nu mee over de bescherming van het watertegen fossiele industrie bij de Surinaamse kust.
 
✊🏽 ‘Shell en de kunst van verzet’ is een drietal programma’s dat wordt gecureerd door Arts of Resistance. Dit is een samenwerkingsverband tussen Aralez, Afrogrooves, Afrispectives en Linangan. Gezamenlijk creëren zij een bruisende gemeenschap van kunstenaars en sociale bewegingen die elkaar kunnen versterken en de wereld kunnen bewegen naar een rechtvaardigere toekomst.
 
 
Back To Top